Terugblik Zomeractiviteiten 2023   
Terugblik
Maandag 24 juli

Voor deze ochtend reisden de senioren af naar Diessen voor een creatieve workshop: een leren portemonnee ontwerpen en maken, onder begeleiding van Dorrith

Kleuren kiezen, modelletje knippen of snijden. En vergeet niet het verwerken van een ritssluiting voor het bewaren van kleingeld in een apart vakje. Als echte leerbewerksters gingen ze aan de slag. Supertrots op de resultaten en dat mag ook, het zag er professioneel uit.

De middag stond in het teken van een bezoek aan Zeefdrukkerij Fiers in Haper. Dit bedrijf stamt uit 1977, en stond aan het begin van de zeefdruk. In 1999 namen Paul en Hella Fiers de drukkerij over en gaven nieuwe impulsen aan het bedrijf. Tamponprint, digitaal snijden en laseren deden hun intrede. Door de verschillende combinaties mogelijkheden gebruiken ze het beste van alle technieken. Er heeft ondertussen ook een grote verbouwing plaats gevonden en deze was in 2022 klaar. Genoten van een fijne rondleiding met prima uitleg.

 

Dinsdag 25 juli

Weer tijd in de ochtend voor een creatieve workshop. De leren portemonnee had nog aanvulling nodig, dus……
Een bijpassende tas was de oplossing. Gewoon een 1-vaks schoudertas, waar je van alles in kwijt kan.
Ook hier weer een mooie kleurencombinatie kiezen. De meeste bezitsters van een portemonnee kozen voor dezelfde kleuren.

Snijden van het modelletje en aan de slag. De resultaten mogen er zijn. De dames hebben de rest van de zomeractiviteiten trots rondgewandeld met het setje.

De middag bracht de deelnemers naar vroegere tijden. Koken en bakken in de buitenlucht, zoals vroeger de cowboys in Amerika. Dat was niet altijd een ven gemakkelijk Gelukkig nu met iets moderner gereedschap. De Dutch Oven leren gebruiken voor de lekkere hapjes en smullen maar, gezellig in de buitenlucht genieten.


 Woensdag 26 juli

In de ochtend tijd om een heel groot bedrijf te bezoeken. Met de slogan “Passion for Farming” was het duidelijk waar de familie Schippers voor staat. Ze zijn een van de grootste toeleveranciers van veehouderij benodigdheden. Ze staan stevig in hun schoenen op de internationale markt. Zij hebben ook het Hy-care systeem op de markt gebracht om het antibioticagebruik in de veehouderij flink te reduceren, door een geperfectioneerd hygiëne management te realiseren om hierdoor de ziektedruk te verlagen. Indrukwekkend en zeer interessant vonden de deelnemers.

De middag was gereserveerd voor de sportievelingen onder de senioren. Die wel van een uitdaging houden… boerengolf. Een baan van 10 holes door de bossen hier geen mooie, glooiende banen om de bal te spelen. Leeftijd speelde geen rol, voor iedereen was dit te doen. Geen wedstrijd, maar eeuwige roem in prettig gezelschap. Even wennen was het omgaan met de stick, waaraan een klomp was bevestigd.


Donderdag 27 juli

Op deze dag was alleen, in de middag, het bedrijfsbezoek aan Apex ingepland. Een internationaal bedrijf, dat zich richt op de bediening van de druk- en embossing- industrie. De Hoogeloonse CEO Marian Waterschoot vertelde met liefde en passie over het ontstaan en de groei van het bedrijf aan de hand van een film in een grote bioscoopzaal Maar ook de uitgebreide handelsbetrekkingen kwamen ter sprake. Daarna volgde nog een uitgebreide wandeling door het bedrijf.

Onder de indruk en veel wijzer geworden gingen de deelnemers weer naar huis.

Het was de moeite waard om dit te zien.


Vrijdag 28 juli

Tilburg stond op het programma deze ochtend. Een bezoek aan de LocHal. Dit is een plek waar veel te doen is. Een plek waar leren en studeren zich verbindt met onderzoek, vergaderen, vernieuwing tentoonstellingen, exposeren en bij elkaar komen.

In dit pand werden tot 2009 nog reparaties verricht aan locomotieven. Een gebouw dat er uitsprong in de Spoorzone. De LocHal stamt uit 1932.Door het bundelen van krachten uit verschillende groeperingen en natuurlijk de bezoekers is dit een plek geworden waar alle kennis en kracht goed op zijn plaats is gevallen.

De middag was gereserveerd voor een ontspannen wedstrijdje jeu de boules in Netersel. Dit mag natuurlijk niet ontbreken. Dit is een jaarlijkse, terugkerende activiteit waaraan iedereen kan deelnemen. Bovendien hebben de boulers samen altijd veel plezier en er wordt serieus en fanatiek gespeeld om te winnen.

Voorzien van een natje en een droogje, de borrelhap en het mooie weer was dit een fijne, gezellige middag. De winnaar was: Wim Adams.


 Maandag 31 juli

Alle energie sparen voor het minigolf op de Achterste hoef in de middag. Een simpel maar altijd gezellig spel, samen vrolijk de 18 holes afleggen en kijken wie er deze dag als winnaar uit de bus komt. Tussendoor genieten van een koffietje of drankje, wat wil je nog meer? Twee winnaars leverde deze strijd op. Mooi verdeelt 1 man en 1 vrouw. Gefeliciteerd!!

Lekker relaxed bezig zijn, je verstand op nul en toch genieten, zo eenvoudig kan het zijn.


Dinsdag 1 augustus.

Een busreis stond op het programma. De deelnemers waren al vroeg aanwezig, vertrektijd 8.30 Gezellig babbelen en kijkend naar de omgeving reden we naar Maarsbergen voor de eerst stop. Tijd voor koffie en gebak en de benen even strekken met aansluitend het kijken naar een film over de kaas en boterproductie van dit bedrijf de Weistaar. Aansluitend konden de deelnemers het kaas en botermuseum bezoeken en natuurlijk, deze streekproducten kopen. Daarna reden we richting Garderen om te genieten van een lunch om aansluitend de zandsculpturen te bewonderen en ons te verbazen over deze zandsculptuur techniek.

Onvoorstelbaar hoe deze kunstenaars met speciaal zand deze afbeeldingen hebben kunnen maken, tot in de details. Hunebedbouwers, Bataven en Romeinen in goede en slechte tijden brachten een stukje vaderlandse geschiedenis weer tot leven. Maar ook andere voorstellingen waren de moeite waard. Tijd om weer in te stappen en huiswaarts te keren. Natuurlijk werd er onderweg gestopt voor een lekker dinertje en door naar Bladel. Hier stapten de deelnemers, na een lange dag uit en konden terugkijken op een mooie afwisselende dag,


Woensdag 2 augustus

In de middag een bezoek gebracht aan een jong, dynamisch bedrijf “de Hanne Hoeve “ Deze twee ondernemers zijn gestart in 2019. Ze proberen op een duurzame manier landbouw te bedrijven. Rondom het bedrijf staan wel 120 walnotenbomen. . Onder de bomen grazen de koeien van het ras Blond d’ Aquitaine. De ondernemers hebben een bedrijfsruimte ingericht voor de verwerking van de walnoten tot een hoogwaardig product. Er wordt schaafsel van gemaakt voor taarten en gebak, olie, zelfs in de zelfgemaakte worstjes zitten walnoten. Een jong bedrijf met volop toekomstplannen en zo enthousiast dat je bijna eenzelfde bedrijf zou willen opstarten


 Donderdag 3 augustus

Wat te denken van een fiets of autotochtje naar Bergeijk om daar te genieten met andere senioren van een lunch. Vroeg in de middag rond de klok van 12.00u Het was een bourgondische lunch en voor de senioren een herinnering aan vroeger. Wat te denken van zult en bloedworst. Een lunch waarvan ze hebben gesmuld. Na een kleine pauze werd de lunch afgesloten met een heerlijk advocaatje met slagroom of een borreltje (teutennat of jenever)

Zeker de moeite waard om hiervoor nog eens een tussenstop te maken in Bergeijk

 

Vrijdag 4 augustus

Deze ochtend stond in het teken van de creativiteit. Een hapjesplank maken. Nee niet om van te smullen , maar een mooie versierde plank maken om daar je hapjes op uit te stallen. Dit was bij Gouwe Nelleke. De deelnemers kregen een boomschijf waarop ze zelf een ontwerp konden maken . Dit ontwerp werd later met een brandpen in de boomschijf gebrand. De deelnemers hadden veel inspiratie, en konden ook gebruik maken van voorbeelden. Er werden mooie ontwerpen op de plank getoverd. Lastiger was het om met de brandpen de tekening hierop aan te brengen. Eind goed, al goed. Naar grote tevredenheid van de deelnemers was er alleen nog een vernislaagje nodig om ervoor te zorgen dat deze creatie nog lang gebruikt kan worden.

In de middag was er een busreis gepland voor de minder validen om een bezoek te brengen aan het Klok en Peel museum. Al meer dan een eeuw worden er in de Peel klokken gemaakt, luidklokken en beiaarden. Het leuke aan dit museum is dat je ook nog een bezoek kunt brengen aan het natuurmuseum dat hierin ook is ondergebracht. Rond de klok van 13.00u werden de rollators en de rolstoelen opgeborgen. Met het liftje naar de ingang van de bus was soms nog spannend, maar er was goede hulp aanwezig. Er is genoten van de aanwezige kunst en geschiedenis van de ontwikkeling van de Peel. Tevreden stapten en rolden de deelnemers weer in de bus. Op weg om de dag af te sluiten met een lekker dinertje.


Maandag 7 augustus

De middag was gereserveerd voor de bloemliefhebbers onder de senioren Deze keer werd er niet gewerkt met een voorbeeld maar met de creativiteit van de deelnemers . Ze moesten van de meegebrachte bloemenvoorraad zelf een pronkstukje maken. Dat is goed gelukt, al vonden het sommige deelnemers wel fijner om aan de hand van een voorbeeld te werken. Nu zag je in ieder geval een heleboel verschillende, originele tafelstukken. De deelnemers hebben ervaren dat ze creatiever zijn dan dat ze dachten.


 Dinsdag 8 augustus

Een ritje naar Postel en de abdij in de ochtend. Wie kent het niet. Vaak is het alleen maar de buitenkant, maar deze dag niet. Vandaag een bezoek met gidsen aan de bibliotheek en de kapel. Mooi om de geschiedenis te horen, maar ook om te kijken naar de prachtig gedecoreerde boeken. Wat een techniek en creativiteit, maar vooral veel geduld om dit alles zo te decoreren. De archieven worden keurig bijgehouden.

De kruidentuin lag er minder mooi bij, maar het is ook monnikenwerk om alles bij te houden en zoveel zijn er niet meer. Ook nog een film gezien over de abdij en natuurlijk een klein proeverijtje van de zelfgemaakte kaas en een likeurtje voor de spoeling. Een aanmoediging om straks …kaas en wijn of een likeurtje te kopen.


Woensdag 9 augustus

Een dag vol creativiteit. In de ochtend was er een workshop sieraad maken van speksteen. Speksteen is een van de zachtste steensoorten en eenvoudig te bewerken. Vijlen, raspen en schuurpapier zijn de enige hulpmiddelen. Er werd door de deelnemers een stukje steen uitgekozen en onderworpen aan een inspectie. Kijken wat er mogelijk was. Wat zie ik erin?

Om het geheel mooi af te werken kon je op het einde je sieraad nog polijsten en voorzien van een glans laag. Nog een ketting en klaar was het ontwerp van dit persoonlijk sieraad.

In de middag gingen de deelnemers zich bezighouden met verven. Niet zoals wij dat kennen, maar werken met bijenwas, waaraan kleurpigmenten zijn toegevoegd. De vloeibare was wordt op papier aangebracht en met behulp van een klein warm strijkijzertje werd de was weer vloeibaar en kon je je creatieve vaardigheid uit proberen en omtoveren tot mooie schilderijtjes. Fouten kwamen niet voor. Het was door de warmte van het strijkijzertje herstelbaar of je kon het veranderen in iets anders. Ze zeggen weleens Iedereen kan de was doen, maar dat is en was hierbij echt zo.

 

Donderdag 10 augustus

Waar kun je dag beter mee starten dan een gezonde wandeling in de natuur. Deze ochtend werd er gekozen voor het Landgoed Gorp en Roovert in Hilvarenbeek. Onder begeleiding van een IVN-gids liepen de deelnemers door de natuur en langs gebouwen , waarover ze uitleg kregen. De wandeling was 5 km. Gestopt bij een oude, idyllisch gelegen boerderij “de Nieuwe Hoef” voor een welverdiend kopje koffie/thee met een lekker stuk appeltaart. Het was interessant en zeer de moeite waard.

De middag was gereserveerd voor het bezoeken van een wijngaard in Bergeijk. Verscholen in de bossen lag een wijngaard, sinds 2008.De eigenaar gaf een rondleiding en uitleg over de teelt van de druiven, maar ook hoe het proces verloopt van de wijnen maken. Aansluitend werd er natuurlijk getoost en geproefd van 3 soorten wijn. Natuurlijk kon je deze wijnen ook kopen. Er is genoten op deze plek in het bos van de rust en de wijn en de gezelligheid onderling.


Vrijdag 11 augustus

De laatste activiteit van deze 3 weken. De bekende afsluiter een BBQ  met boogschieten

Gezellig op het gilde terrein in Netersel. Erg mooie locatie. Jammer dat we moesten verhuizen naar het grasveld vanwege de beestjesplaag uit de omringende bomen. Gelukkig heeft dit geen afbreuk gedaan aan het plezier. De BBQ stond aan, de koffie was goed en de drankjes ook lekker.

Fijn was het dat er twee heren zo goed waren om al het vlees voor de deelnemers te garen. Keurig opgevoed, zoals de senioren zijn werd er tafel voor tafel vlees gehaald. Ondertussen maakten enkele personen gebruik van de boogschieterij.

De twee organiserende dames hadden alles onder controle.

De zangeres en de organist hebben alles omlijst met muzikale liedjes, voor velen herkenbaar, er werd zelfs hier en daar meegezongen, zelfs de voetjes gingen nog van de vloer bij enkele deelnemers.

Het was een ontzettende fijne, mooie afsluiting van 3 weken Zomeractiviteiten.

Tot volgend jaar in 2024

Doen jullie weer mee?

Werkgroep Zomeractiviteiten.